contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Stavanger
Norway

+47 900 15 592

Rådgiver og Foredragsholder. Norway

Blog

Love the trend, hate the consequences

Lene Gravdal

Hate Love

This trend

Love the style,  hate the consequensces

Love the trend wearing ankel high socks that shows, I use it myself, and have used in my work as a stylist.

Pictures captured from styling  for Kvadrat magazine spring 2018

The backside of this trend is that many of the socks most trendy are made out of plastic materiale, like polyester and polyamid. A lot of them also with glitter, that is really no good food for the fishes..

Point is, the small things like socks can make a huge impact, we wash them more often then other clothes, and it ends up as microplastic in the ocean. In the end, it ends up at our dinner table. 

I have been aware of this for some years now (and written about similar stuff on this blog before) and I have failed to live up to my own standards many times, like the last time I styled for a photoshoot, I was blended by how cool I thought the look was. And even worse, I have used the same socks...Humans... we are so..yes you know :)

Anyway, so happy when I found some socks that are both cool and more sustainable. I have written about the brand before Swedish stockings  

These socks are made out of recycled stockings, so this fabric is further from the original oil made fabric.

Also you can do the trend wearing good old cotton socks, some may even be made out of organic cotton, I also did that on that same shoot 

sokker 2.png

Anyway, as always with clothing check out what the item is made of . 

-Lene

 

 

Hudpleietips; rensing *2 , fuktighet og beskyttelse

Lene Gravdal

Vinteren vi har hatt i år (som ikke har sluppet taket ennå) har vært mye kaldt og tørrt vær her i området, det merkes ekstra godt på huden. Nå har sola begynt å varme mer og mer, å huden trenger både fuktighet og beskyttelse.

Blogg, Lene G

For en tid siden kom jeg over et tips om dobbel rensing av huden både morgen og kveld. Dette har jeg testet ut nå i vinter, jeg har ikke gjort dobbelt hver dag.. men de dager jeg har gjort det så kjenner jeg på huden min at det har en exsfolierende effekt.

blogg Lene G

Jeg blander like deler alo vera og olivenolje i et glass med lokk og oppbevarer det i kjøleskapet. Smører det på tørr hud for så å fukte hendene med vann og masere inn blandingen i huden, etterpå tørker jeg av med en fuktig klut.  Neste steg er over på min vanlige rens.

Blogg Lene G

Denne rensebalmen fra Karmameju er som en balm og skal tas på tørr hud, for så skummes med vann i hendene, til slutt tørkes av med en fuktig klut. Dobbelrens er ferdig! Noen dager, bruker jeg i tillegg denne børsten på bildet etter rens på morgenen. Den skal ikke brukes hver dag. Jeg opplever at disse tingene sammen blir en fin exfoliering til meg.

Blogg Lene G

Det fulgte med en fin plansje til børsten så man kan lære seg i starten hvordan den skal brukes. Jeg hang denne på innsiden av et skap på badet, lett tilgjengelig. 

Blogg Lene G.

En god børste til tørrbørsting av kroppen før dusjen, god for exfoliering av kroppen, ved regelmessig bruk fjernes døde hudceller. En behagelig start på dagen før dusj, selv om jeg ikke bruker denne hver dag. Når jeg har tid til lengre tørketid så bruker jeg kokosolje isteden for bodylotion, som en venninne sier: " Alt vi kan spise kan brukes på kroppen" :)

Blogg Lene G

Her er noen flere favoritter, et serum jeg er godt fornøyd med som jeg bruker etter rens før ansiktskrem. Nå har jeg nettopp kjøpt meg en ansiktskrem med solfaktor og huden er klar for mer sol. Fuktighetsmasken bruker jeg innimellom over natten som en nattkrem når huden trenger ekstra mye fukt. Øyekrem er og noe jeg bruker både morgen og kveld, har nettopp kjøpt denne, men foreløpig fornøyd.

Blogg Lene G

Tre favoritter for solbeskyttelse, godt å ha noe til leppene som gir beskyttelse, fuktighet og med litt farge i. Jeg har gradvis byttet ut hudpleieproduktene mine med grønnere valg, bra for deg og bra for kloden vår :)

blogg Lene G

På Jæren hvor jeg bor er det ofte mye vær og vind, god hudpleie hjelper på å ikke bli stiv og tørr i "maska".

Håper alle har hatt en bra påske og er klar for fine april:)

Ha en fin uke!

-Lene

 

 

Påskeferie og en vakker bok!

Lene Gravdal

Endelig er det påskeferie!

påske Lene Gravdal

 

Jeg har hatt en travel men utrolig kjekk mars måned. Jeg har vært heldig, møtt mange fine mennesker via jobben som personlig stylist, både med garderobehjelp og veiledning under shopping. I tillegg har jeg hatt oppdrag for Kvadrat kjøpesenter med motesaken til vårmagasinet deres. Både styling av antrekk og tekst, jeg kan ikke dele så mye mer fra det før magasinet kommer ut, 11.april. Innimellom har jeg jobbet med å planlegge og forberede foredrag både eget og andre jeg er booket til etter påske. 

På slutten av uken fikk jeg satt opp et lite filmopptak til en sak i sosiale medier jeg skal dele i slutten av april. Det er uken hvor Fashion revolution week markeres (jeg skal skrive mer på bloggen om hva det er når det nærmer seg :)  jeg har intervjuet flere om deres favorittplagg, eller plagg med en historie, for å sette fokus på #lovedclotheslast

 Her fra opptaket denne uken med Ingvild Lindås, daglig leder på Bob Stylister og kjente artister sin foretrukne stylist! :) Hun forteller om oppdagelsen av hvor bra godt design er. Mer om dette, siste uken i april

Her fra opptaket denne uken med Ingvild Lindås, daglig leder på Bob Stylister og kjente artister sin foretrukne stylist! :) Hun forteller om oppdagelsen av hvor bra godt design er. Mer om dette, siste uken i april

Appropo det med at klær vi liker varer, jeg har hatt en favoritt turjakke i goretex i 13! år og måtte til slutt la den gå da de fleste glidelåser var ødelagt å ikke lot seg fikse.. den var heller ikke særlig vanntett. Så nå er jeg så happy med min nye jakke fra Fjallreven! Den er ikke i Goretex, noe jeg er opptatt nå som jeg vet mer om hva både produksjon og bruk av Goretex kan medføre for naturen vår. Fluorkarboner som finnes i Goretex er noe som har vært mer i søkelyset i det siste (heldigvis). Eco - Shell er Fjallreven sitt miljøvennlig alternativ til valg av tur klær, og den modellen eg valgte tåler mye av både regn, vind og snø. Satser på minst 13 gode år sammen med min Keb jakke :)

I dag fikk jeg testet ut nye turklær på en tur sammen med en god venninne, Brita Haugsdal som var så snill å ta litt bilder med det samme. Jeg elsker fridager uten for mye planer, ta ting på sparket. Tilfeldighetene ville at hun skulle noen ærend i nærheten av min nabokommune, plutselig var vi på tur i Kleppeloen. Jeg er så glad i den litt koselige naturen der, midt i blant det ellers åpne og vidstrakte Jærlandskapet.

Påske Lene Gravdal
Påske Lene Gravdal
Påske Lene Gravdal

Midt her i skogen så tenker jeg blant annet på en nydelig bok jeg leste ferdig nettopp. "Alt jeg vet om planter"  en fortelling om vitenskap og kjærlighet, skrevet av planteforsker Anne Hope Jahren. Som anmelderen i Time Magaszine skriver: Det finnes en sjelden rase av forskere som både er ledende på sitt fagområde og en stor forfatter, Hope Jahren er en slik forsker. 

Boken er både interessant og lærerik, men språket, det er så utrolig vakkert skrevet. Poetisk. Jeg har felt en tåre og to mer enn en gang.

Så trenger du et boktips til påsken, her har du et :)

Her er en av mange favoritter fra boken

Påske Lene Gravdal
Påske Lene Gravdal
Påske Lene Gravdal

Resten av påsken skal nytes både ute og inne, første del av påsken familieliv med guttene mine, venner og familie og resten går nok i det samme (pluss liiit jobb mot slutten iallefall ;) 

Påsken er er en fantastisk tid, brytning mellom vinter og vår...Nyt den hvor enn du er, i byen, på landet, på fjellet eller ved sjøen. 

Påsken handler for mange av oss om tradisjoner. For meg er et av høydepunktene påskelam, ikke av den spiselige sorten, men de nyfødte små nøstene. Litt tidlig påske i år så det må være om noen har vært ute litt før tiden :)  Men også turer, i lavlandet, der det som regel er bart på denne kanten av landet på denne årstiden. Når de våte markene varmes opp av solen og lukten det gir..da er det vår i anmarsj!

Har du noen kjekke påsketradisjoner du ser frem til?

God Påske!

IMG_8543.jpg
IMG_8501.JPG

Forresten, denne sekken; Re-kanken er laget av tråd spunnet av 11 plastflasker, hvor kult er ikke det! Digger denne måten å gjenvinne plast på 

Alt er søppel

Lene Gravdal

Jeg har tenkt på noe: Hva om vi alle må ta ansvar for alt det vi produserer, importerer, selger eller kjøper som den søpla det blir?

Hva om det blir pålagt en ekstra avgift på produsere, importere eller selge klær og sko laget av materiale som er laget av feks. plast?

- Polyesterfiber er syntetiske fiber, fremstilt av olje. *kilde: store norske leksikon

Et slitesterkt fiber, funksjonelt på mange vis, hva er problemet?

- Mikroplast, det som flasser av klærne våre når vi vasker de. Er det så farlig ?

 En by på størrelse med Stavanger slipper ut omtrent 110 kilo mikroplast! daglig via avløpsrør  * kilde: Eco Textile news

Kan vi ikke rense mikroplast ? Nei, den er så liten at den blir mat for fisk og sjødyr, videre ender   den på middagsbordet. Vi ser plastposen i magen på hvalen, det er lett å lage avisoppslag om, og plastposer blir snart like uglesett som røyking. Vi ser ikke mikroplast vi hver dag skyller ut i havet når vi vasker vårt tøy.. 

Vi kan resirkulere å resirkulere, men det kan ta 20-200 år å bryte ned polyester på en bra måte. Det er derfor viktig å finne måter å resirkulere de klærne som allerede er produsert på måter som gjør at de ikke ender opp som mikroplast. Feks. fleeceplagg laget av resirkulert plast er en dårlig ide`da det er plagg som vaskes ofte. En dressjakke laget i resirkulert polyester er en bedre løsning da denne oftere luftes, og innimellom renses.

 Det er nå drøye 2,5 år siden jeg begynte å formidle Slow Fashion, en bevegelse jeg identifiserer meg med, for å bidra til en holdningsendring. Det har vært en prosess hvor jeg lurte mye på hvordan jeg skulle ta tak i problemstillingen. I januar 2016 presset det seg frem en bloggpost jeg hadde tygget lenge på, mye har skjedd siden den gang. Blant annet har jeg blitt grønnere på flere områder, alt henger sammen med alt.

Visste du at alle de 17 globale målene vi som verdenssamfunn må løse berøres direkte av hvordan tekstilbransjen i dag drives?  *kilde:Ecoage

Jeg har lært mye de siste årene, noe som og har ført til at jeg synes det er vanskeligere å "gjøre det rette". Som enkeltindivid er det selvsagt mye vi kan gjøre, men hele samfunnsstrukturen slik vi lever i dag gjør det tungvint og vanskelig å gjøre valg som er gode for fremtiden vår.

På den positive siden; jeg har blitt kjent med så mye gode mennesker i bransjen jeg jobber i, i andre bransjer også, vi trenger samarbeid og nyvinninger på tvers av bransjer mer enn noen gang! Vi har teknologien, vi har alternative ressurser også til produksjon av klær!

Et herlig eksempel fra Italia, hvor de produserer mye appelsinjuice og dermed har mye avfall derfra som de nå produserer orange fiber av, tenk så kult, klær laget av appelsinskall :) Freshere enn å ikle seg olje;)

Jeg bruker ofte #30 wears (før du kjøper et nytt plagg, tenk om du kommer til å bruke det 30 ganger eller mer før du kjøper det)  som en enkel måte å bidra til en bevisstgjøring til hvordan vi kan forholde oss til å se på klær som en investering fremfor en bruk og kast mentalitet som fast fashion industrien har matet oss med i et par tiår nå. Det er et godt utgpkt. og en start, men det sier ingenting om materialbruk, produksjonsmetode, hvem og under hvilke forhold det er produsert.

IMG_1368.jpg

 

På dette punktet møter jeg meg selv i døra igjen og igjen. Sist nå nettopp. Jeg trengte nye sko til fest (faktisk trenger jeg det ;) ikke bare har lyst på, ødelagt tå på fest=mindre hæler til neste fest;)

IMG_1310.jpg

Jeg så de på instagram. De var så fine på bildet, jeg var ikke i tvil om at det var en #30wears. I beskrivelsen stod det at de var syntetiske, jeg tenkte det funker nok siden de var slingback og jeg ikke skal gå lange avstander med de, jeg fortalte meg selv alle de "fashion lies" vi ofte gjør. De var dekket av glitter, det sier seg selv det er så plastikk du kan få det og at det ikke vil holde over lang tids bruk. Jeg returnererte de. 

 Jeg synes ikke de var så fine likevel..

Mine tanker rundt alt er søppel overdøvet gleden over at det var fine sko, jeg hadde brukt de ofte, men hva slags søppel hadde jeg betalt for? I tillegg oppdaget jeg at selskapet som står bak er en skikkelig etikkversting *i 2016

Jeg ser frem til 2018 og gleder meg til å fortsette å inspirere med å dele mer #30wears men også #lovestory med fokus på glede over de plagg og tilbehør som vi virkelig "eier" - It´s not science, it´s fashion :)

Ønsker dere alle en fin start på nyåret!

-Lene

 

 

 

 

Strømpefavoritt!

Lene Gravdal

For to år siden skrev jeg en bloggpost om min frustrasjon rundt all syntetisk innhold i strømpebukser.

"Fordi jeg har blitt mer og mer bevisst på, å oppmerksom på at tekstilbransjen virkelig er en miljøversting på mange vis. Syntetiske stoff som Polyester, polyamid, nylon og akryl er ubehagelig å ha mot huden, men verre er det at mikrofibre fra disse kan forurense havet når vi vasker de. Noen av mikrofibrene som havner i havet er så små at de aldri kan renses bort. Fisken lever i havet, vi spiser fisken osv. den økologiske sirkelen vi alle er en del av." Lene G. des. 2015

YES!  Sweedish stockings, strømpebukser som kombinerer bra design og bæredyktighet. Behagelige på er de også.

IMG_7755.JPG

 

Jeg testet først ut knestrømpene -Astrid, neste gang strømpebuksen i samme mønster.

Jeg trenger snart strømpebukser av tykkere kvalitet, da skal jeg teste ut å sende inn noen brukte for så å få en 30% rabatt på neste kjøp.

IMG_6710.jpg

Er du en av de som er redd for å gå tom for hele strømpebukser? Test ut deres abonnement

IMG_6712.jpg
IMG_7735.JPG

Flowerday

Lene Gravdal

Yesterday I found myself surrounded by flowers, and that made med happy! I was out walking and just had to stop and bring flowers home to decorate both in my garden and some indoors.

IMG_5455.jpg

I also got visit from a friend, and she brought me these beautiful flowers from their garden.

A lot of the flowers I bought for my garden earlier this summer has rotten away because of much rain this summer, so it was nice to bring some flowers to the garden.

-Lene

Sordid affair- remix

Lene Gravdal

Today it has been pouring down rain here ,luckily I saved my running to the evening by the beach.
The sun came true for some hours and it gave a lot of energy combined with running...grateful.
On my way home I almost drove of the road because I was surrounded by so much picture perfect moments.. and driving to the music with an favorite song, in a remix I had not heard before. It was great. Only wish I had an open air Jeep wrangler and the temperature was higher:) PS! All pictures with my iPhone 6 the only camera I had with me

Total cliche with sun at the beach pictures like this, I know. But the joy of the sight is always the same, and even more when it has been raining all day.

The sea has a way to make sharp edges less pointed and smoother

I did´t want to leave that view behind...but I was sweaty and hungry :)

With this on repeat I could have driven for a longer time...Music like this really feeds my creativity.
As I have written before this is one of my favorite duo, they are great.
This song reminds me of Pet shop boys, I think this remix makes that more revealing.
Anyway, hope you enjoy this piece of music art, and my pictures

-Lene

Home

Lene Gravdal

Some say that home is not a place, but a feeling.
I don´t live here
I don´t sleep here
I don´t eat here
But this place feels like home to me <3

I´m so grateful to live a place that is surrounded by such great nature. I wish that more people could have the chance to live closer to nature, because I think it affects us in a good way.
Also because as some say, we are living in the age of Antropocen; the age of the human ( that might be the age of stupid...) We humans are doing our best to rule over nature, we are not treating our Mother nature well. Let´s change this before it´s to late

-Lene

Glad stil!

Lene Gravdal

For to år siden hilste jeg på Vilja for første gang. Hun var 3 år og kjørte sin egen stil, i tillegg hadde hun en helt naturlig utstråling og attitude som barn ofte har når ingen forteller de at de må, eller bør kle/ te seg på en bestemt måte. Stilen til Vilja sa meg at hun må være den fødte "fashionista". Jeg spurte mor Merete om å få ta et bilde til min instagram.

 Vilja 3 år, mai 2015 Foto: Lene Gravdal

Vilja 3 år, mai 2015 Foto: Lene Gravdal

Jeg følger mor til Vilja på både instagram og snap, hvor hun deler bilder av Vilja som den fødte fashionista hun er!

Jeg synes Vilja sin glade stil er verd å dele, derfor kontaktet jeg mor til Vilja om å få et intervju med Vilja,  å dele bilder av henne på bloggen. Merete sa ja, og en dag før påske var jeg hjemme hos de for å ta en prat med Vilja. Vilja er som barn flest, ikke alltid de er like interessert i å svare på spørsmål fra oss voksne, og kanskje hadde hun andre ting hun heller ville finne på enn å bli tatt bilder av akkurat da :) 

Vilja kom rett fra fotballtrening da jeg kom på besøk å var selvsagt kledd i Bryne fk sine fine farger.

 Foto: Merete Løland

Foto: Merete Løland

Mor Merete Løland kjøper ofte fargerike klær til Vilja på barnebruktmarked, slik at Vilja har mye å velge i. Vilja finner ofte frem antrekk dagen før som hun henger opp. Jeg spør moren om det er vanskelig å få henne til å bruke fornuftige klær med tanke på kalde dager på vinter ol. Merete forteller at det stort sett går veldig fint, Vilja liker seg godt i både utedress (gjerne med en veske over :) og ullundertøy, sistnevnte så godt at det hender hun helst bare vil gå i det (uten tyllskjørt eller kjole over). Jeg kan jo godt forstå det, det er jo digg å gå rundt i ulltights og trøye.

 

 Foto: Merete Løland

Foto: Merete Løland

Jeg spurte Vilja om hun kunne ta på seg et favorittantrekk etter hun var ferdig med middagen, jeg hadde jo i mitt ærend sett for meg et kreativt og fargerikt antrekk. Vilja kom strålende fornøyd i grå genser og jeans..det var det siste klærne hun hadde fått og dette hun ville vise frem. Oppe på rommet stylet hun antrekket med to favoritthatter til ære for fotografen :) 

 Foto: Lene Gravdal

Foto: Lene Gravdal

 Vilja leker gjemsel i klesskapet sitt&nbsp;

Vilja leker gjemsel i klesskapet sitt 

 Vilja og Merete med en draktkjole hun har kjøpt på et bruktmarked

Vilja og Merete med en draktkjole hun har kjøpt på et bruktmarked

Etter en stund fant Vilja ut at hun ville vise meg en av favorittkjolene sine, det er kjolen på bildet under, men de beste bildene av Vilja det er det mamma Merete som tar. Her er et utvalg av Vilja sin glade og kule stil!

Foto: Merete Løland
foto:Merete Løland
Foto: Merete Løland
Foto: Merete Løland
Foto: Merete Løland
Foto: Merete Løland
18015880_10155162566536303_155887007_o.jpg

Vilja er en ekte fashionista som viser glede over å kle seg akkurat som hun vil, med en stil som lyser opp og man blir glad av! 

God helg, håper du ble inspirert!

-Lene

Plastifist, kjøkken 2.0

Lene Gravdal

Det er nesten umulig å handle varer i butikken uten å komme hjem med en haug med plastavfall. For min del er det på høy tid å ta tak, endre vanene mine, litt om gangen. Jeg begynte med å  oppbevare to tøynett i vesken til enhver tid så jeg fikk en ny vane med å si "neitakk!" til plastpose istedenfor "jatakk!" og etterpå kjenne, nok engang sa jeg automatisk ja! Inne i butikken velger jeg papirposene som brukes til sopp når jeg feks. skal kjøpe tomater i løsvekt (hva skal vi med tomatbegerne??) skal jeg ha varer som sitron , appelsin eller som her mango hvor jeg ikke skal bruke skallet så bruker jeg ingenting å legger det rett på rullebåndet. Det at så mye bær selges i fæle plastbeger byr meg så imot, det har ført til at jeg kjøper mindre av det og velger annen frukt i løs vekt. Mulig at barndommens "gå på slang " kunnskap må tas i bruk igjen for å få ferske bær og frukt ? ;) 

 Flere fordeler med handlenett, de tåler mer, bedre å&nbsp;bære,&nbsp;ikke minst; de ser finere ut en plastposen fra matbutikkene ;)

Flere fordeler med handlenett, de tåler mer, bedre å bære, ikke minst; de ser finere ut en plastposen fra matbutikkene ;)

Andre endringer jeg gjorde var å bytte ut oppvaskkosten med en i tre, kvittet meg med skjærefjøler i plast (har beholdt en til kjøtt/fisk ).

lenegravdal.no photo
 Fine krukker jeg har fått i gave til jul og bursdag.

Fine krukker jeg har fått i gave til jul og bursdag.

 Skulle kjøpt flere av de store norgesglassene når jeg fant de på Fretex..&nbsp;

Skulle kjøpt flere av de store norgesglassene når jeg fant de på Fretex.. 

I flere år har jeg hatt krukker av glass eller keramikk til oppbevaring av tørrvarer som mel, havregryn, sukker ol. men det har utelukkende vært pga. det estetiske. Nå har jeg en veldig god grunn til å fortsette med det. For en som er glad i å jobbe kreativt med form og stil, så er det kjekt å finne nye måter å oppbevare matvarer på som ikke bare er bedre enn plast men også ser finere ut, what´s not to like ?;)

Gladpack som platsfilm er kalt på folkemunne er ikke lenger en gladsak...Mitt neste prosjekt på kjøkkenet ble å teste ut oppbevaring av mat uten bruk av plast. Jeg kom over Bee´s Wrap som jeg kjøpte et stort eksemplar av via den norske nettbutikken Agent M for å teste ut innpakking av brød i første omgang. Dette er tøystykker som er innsatt med bivoks, jojoba olje og treharpiks. Mer info om

Disse produktene er ment å vare ca 1 år i bruk.

 God følelse å pakke inn hjemmebakt brød i noe annet enn plastpose.&nbsp;Det var lett å pakke inn i, de første gangene var det nok bare å riste smulene av etter bruk før neste brød.

God følelse å pakke inn hjemmebakt brød i noe annet enn plastpose. Det var lett å pakke inn i, de første gangene var det nok bare å riste smulene av etter bruk før neste brød.

 Testet ut den store wrapen til å pakke over en skål med &nbsp;kjøleskapsgrøt også.

Testet ut den store wrapen til å pakke over en skål med  kjøleskapsgrøt også.

Etter litt bruk måtte jeg vaske den. Det står på vedlegget at det ikke skal brukes varme på, da forsvinner belegget, så mild såpe (Jeg bruker zalo, kanskje finne noe annet der?) og kaldt/lunket vann. På grunn av at wrapen ikke kan vaskes på høyere varme kan den ikke brukes til oppbevaring av egg, kjøtt eller fisk.

lenegravdal.no photo

NB! ikke la den ligge for lenge i vannet, det gjorde jeg den siste gangen jeg vasket den, da begynte belegget å smuldre..

Jeg var såpass fornøyd, og ikke minst veldig lei av å oppbevare ost i plast at neste steg ble å kjøpe noen mindre wraps for bruk til det. Denne gangen testet jeg ut et nytt merke, Superbee De hadde litt større utvalg i mønster, de bruker kokosnøtt olje istedet for jojoba olje. Disse klutene var litt stivere å forme i starten, men det har gått seg fint til, de blir og mykere etterhvert som de blir brukt og vasket.

 En henger i stål gjør nytten når klutene skal henges til tørking over vasken

En henger i stål gjør nytten når klutene skal henges til tørking over vasken

 Tre nye kluter/wraps. En liten til å pakke inn et glass med chiagrøt, en litt større til brunosten og den største til hvitost.&nbsp;

Tre nye kluter/wraps. En liten til å pakke inn et glass med chiagrøt, en litt større til brunosten og den største til hvitost. 

 Et stykke glad brunost :)&nbsp;

Et stykke glad brunost :) 

Disse klutene/wrapene er kommet for å bli på mitt kjøkken.

Nå håper jeg vi får flere butikker i landhandel stil som selger varer i løs vekt så vi kan ta med egen oppbevaring, kjøpe akkurat det vi trenger (hverken mer eller mindre :)

Kommenter gjerne i feltet under her om du har andre tips, eller spørsmål :) 

Ha en fin kveld, og en god uke! 

-Lene

 

 

 

 

 

 

 

 

Bytteglede!

Lene Gravdal

"Fire stoler i bytte mot klorin, grønnsåpe og salmiakk?" "Hvordan er det mulig? "

"Er det via en kjøp og salg side"? 

"Gidder folk å reise for å bytte klær mot havregryn?"

Spørsmålene var mange da jeg kom for sent (joda, tids optimisten slo til i tillegg;) til et venninnetreff fordi jeg hadde vært å byttet til meg fire fine stoler i teak mot en flaske klorin, en flaske grønnsåpe og en flaske salmiakk. Svaret mitt var Byttoteket- Bryne.

Byttoteket- Bryne, en facebookgruppe med nær 5000 medlemmer, startet av Guro HT. 

Beskrivelse av siden hentet fra fb:

 Byttoteket er opptatt av at klær og ting får fortsette å være i bruk selv om det ikke passer den nåværende eieren. Filosofien er derfor å gi det videre til noen som trenger det for øyeblikket. Ting som lagres og ikke er i bruk føles som rot. Så bli kvitt rotet ditt og gi det til noen som trenger det. Man kan gjerne bytte til seg ting også. mange liker f.eks å bytte ting mot vin. Det er jo alltid hyggelig å lagre og føles ikke som rot.

Byttoteket er ikke en side for kjøp og salg, men bytte. Medlemmer legger ut bilder av ting de ønsker å bytte bort og kommenterer hva de vil ha i bytte, eller oppfordrer til å komme med forslag. Du kan og legge ut bilde eller beskrivelse av ting du ønsker å bytte til deg.

Jeg var medlem en stund før jeg begynte å legge ut noe, og begynte med barneklær av brukbar kvalitet. To vårsesonger har jeg byttet barneklær mot sommerblomster. Er det verd det? Bryet, med å ta bilder, avtale tid for bytting osv? For meg er det ekte glede å få levert blomster på døren i bytte mot klær jeg vet andre setter pris på. Det er en fin følelse av fellesskap å vite at vi med dette bidrar til en endring av forbruksmønstret vårt. Gleden over de blomstene er så mye større enn om jeg hadde kjøpt de selv. En annen koselig hendelse var 17.mai samme vår da jeg så en gutt kledd i min sønn`s tidligere favorittdress. 

I fjor høst byttet jeg til meg et spisebord i teak til kjøkkenet. Byttet gikk utenom byttoteket, via ei tidligere nabo av meg, men vi er begge medlemmer  av byttoteket. Hun trengte ikke bordet lenger, å jeg lånte det til bursdagfeiring for ekstra bordplass, så jeg testet det ut i bruk først :) Jeg ønsket å beholde bordet, byttet i en flaske vin og noen pyntegjenstander til bokhylla hennes som var  fargene hun nettopp hadde pusset opp med. Med på byttet fikk jeg et syltetøyglass med møbelolje, pluss tips om hvordan jeg kunne pusse platen på bordet. Det var så urolig kjekt å sette på plass bordet som jeg selv hadde pusset med stålull og oljet etterpå. Bordet har to illeggsplater, men i det daglige bruker jeg det uten de og fire stoler passer fint rundt til den størrelsen.

Bytteglede PH: Lene Gravdal

Ikke lenge etter byttet så jeg teakstoler med mosegrønt kunstskinn på et utested,  jeg synes de var så fine og ønsket meg sånne til bordet mitt. Jeg har ikke funnet tilsvarende på finn el. Gleden var derfor stor når det nylig dukket opp fire stoler av sorten jeg har vært på utkikk etter på byttoteket. Jeg var raskt ute da jeg oppdaget stolene, heldigvis, det dannet seg en kø i kommentarfeltet på disse etterpå :) Det stod: " byttes i milo, kaffe eller noe du har i skapet." Jeg hadde to nesten fulle flasker med klorin, grønnsåpe og salmiakk som jeg ikke brukte, å spurte om det var ok i bytte, det var det. 

Byttoteket ph: Lene Gravdal
Bytteglede ph: Lene Gravdal

Jeg har det siste halvåret blitt bedre kjent med Guro HT som startet byttoteket, vi har snakket om flere konsepter som bygger på bæredyktighet. I høst inviterte Guro flere hjem til seg på økologisk vinsmaking,jeg kjente ikke så mange av de som andre som var der, men plutselig var det et kjent ansikt der ; Trine Marie som jeg hadde byttet barneklær med første gang, et hyggelig sammentreff, og neste gang jeg skulle bytte klær så spurte jeg Trine Marie først om det var noe hun ønsket å bytte til seg. 

Sist gang jeg byttet klær med Trine Marie var nå på fredag, det var flere venner og bekjente som skulle innom åpning av en utstilling på Bryne.  Vi tok byttet der denne gang, bytte mot en flaske øl:) 

På bildet fra venstre Trine Marie, og Guro HT,  damen bak Byttoteket.

Jeg har spurt Guro om bakgrunnen for hvorfor hun startet Byttoteket, her er svaret hennes :

"Det starta vel i 2013, meiner eg. Det var i ein periode då eg hang mykje på biblioteket og tenkte over kor genialt det er at ein kan låne ei bok og så levere den frå seg når ein er ferdig.

 Eg hadde baby og arva mykje barneklede. eg tenkte først på å lage eit slags bibliotek for barneklade fordi eg såg at ungen vaks i frå kleda han fekk før han omtrent rakk å bruke dei.

Det er jo også mykje utstyr ein kun bruker i korte perioder og ikkje rekk å slite ut. Vi arrangerte nokre byttekvelder med temakvelder som dameklede, kjoler og skjørt, men etterkvart har det dessverre blitt sjeldent. Eg synest byttekvelder er veldig kjekt for då kan ein ta med alt som ikkje passer lengre og få noko nytt som passer.

Overforbruket vårt er den største miljøutfordringa i Noreg i dag, i følge SIFO. Eg synest det er fantastisk at me nærmer oss 5000 jærbuer (4942 i skrivande stund) som er med på å senka forbruket sitt. Det å kjøpa brukt eller bytte til seg brukte plagg er derfor den enklaste og billigaste måten å leva meir miljøvenleg på. Me må slutta å kjøpe masseproduserte klede og få auga opp for meir varig design som held meir enn 4 vask før det har mista form eller farge"

Hva er du mest fornøyd, og stolt over med Byttoteket? 

"det er nok medlemstalet er er mest fornøyd med, stolt over å ha påvirka jærbuen til å senke forbruket. I tillegg at det er mange byttotek rundt omkring, ein del har spurt meg om å få starte opp sidan det vert litt langt å dra til Bryne. Eg har forresten nyleg starta opp ei bokbytte-gruppe også; bokbyte Bryne"

Jeg spurte Trine Marie om hvorfor hun benytter seg av Byttoteket, og hva som er det beste med det? 

"Eg brukar byttoteket mellom anna til utstyr til ungane. Det har blitt nokre fotballsko, regnklede og skisko på dei frå Byttoteket opp igjennom. Av og til dukkar det opp noko fint til meg sjølv og, mest sko eller interiør-ting.

Men me har og latt nokon forsyna seg av ripsbusken vår i bytte mot eit brett med egg (frå deira eigne høns!) Ein annan gong bytta me bort ein haug med tomme glassflasker mot ei eller to fulle flasker med heimelaga saft. Slike bytte likar eg kanskje aller best! 

Eg legg og av og til ut ting sjølv som eg ikkje treng lenger. I staden for å gi til Fretex, selga eller evt. hiva det.

Det eg likar best med Byttoteket er at ting og utstyr som andre ikkje treng, kan få nytt liv i ein ny heim! Eller at nokon som har ein full ripsbusk dei ikkje klarer å plukka tom kan gi av den og få "heimelaga" egg i retur"

Jeg tenker Byttoteket gir ekte glede! Det er et godt eksempel på bytteøkonomiens postive bidrag til reduksjon av overforbruk, og ikke minst en opplevelse av at vi i fellesskap med små endringer i hverdagen bidrar til det grønne skiftet.

 Mer om Byttoteket sjekk det ut, og start gjerne noe tilsvarende om du bor i et område uten Byttotek

 

 

 

Hva har livet lært deg Lene?

Lene Gravdal

I fjor på denne tiden fikk jeg spørsmålet ”hva har livet lært deg Lene?” Jeg ble egentlig både sint og frustrert. Det var altfor sent på døgnet å svare på et så omfattende spørsmål, i tillegg hadde det vært en høst og en desember med nok en gang et møte med egen udødelighet som fremkalte sårbarhet og usikkerhet. For snart åtte år siden hadde jeg en åpen hjerteoperasjon hvor det ble fikset på konstruksjonen av hjertet mitt. Kort fortalt,jeg ble født med tre hull i hjertet, de ble ikke oppdaget før jeg var 31 år og hadde født to barn. Jeg hadde levd med ca 40% mindre oksygenopptak enn normalt. Etter en vellykket operasjon ble det selvsagt et nytt liv for meg, hvor både fysiske og mentale grenser ble testet på nytt.

I 2015 merket jeg en endring i energinivået, utover høsten ble det merkbart tyngre å jogge, det kjentes ut som jeg ikke fikk nok oksygen, jeg kjente generelt jeg trengte mer søvn og hvile. Det viste seg å stemme, i desember fikk jeg vite at de tre hullene som ble fikset på ikke er like tette som før, oksygenopptaket er noe mindre. Jeg visste at det var en endring før jeg gikk til kontroll så jeg hadde med meg en god venninne. En sufflør som legen (han var fra Bergen derfor trengtes det en sufflør :) så fint kalte henne. Det var både spesielt og fint å ha med noen som fikk se hjertet mitt via ultralyd. Som legen på sykehuset sa; ”du har en interessant konstruksjon på hjertet ditt, men det gjør jobben sin og du kan springe maraton om du vil, det vil bare ta litt lengre tid å restituere seg etterpå.” Maraton er langt fra målet for min løping, for meg handler det om vedlikehold av hjertemuskel, naturopplevelser og en fin måte å tenke ut nye ideer og sortere oppgaver relatert til tekst. Men det er jo fint å vite at det teknisk sett er i orden.

2016, et nytt år og en ny balanse måtte opprettes mellom jobb, familieliv, trening og fritid. For meg personlig ble 2016 et år hvor jeg har fått testet ikke bare min egen vilje, men og viljen hos familie og venner. Jeg er heldig, for den er laget av bevernylon hos alle, takk <3! 

Det siste året har vært fullt av både gamle og nye menneskemøter, dannelse av nye nettverk både privat og jobb. Øyeblikk med morsomme, gode og spontane opplevelser sammen med familie og venner og ikke minst kunder.

Jeg har i løpet av året blitt enda mer opptatt av, og bevisst på spørsmål og fakta som omfatter tekstilbransjen og det som blir omtalt som tekstilfloken. Jeg er oppvokst i en tid hvor fast fashion har etablert seg, og i et stadig økende tempo har gitt flere av oss forbruksvaner som ødelegger for oss alle... I denne prosessen har jeg også blitt mer oppmerksom på en del andre globale utfordringer vi står overfor.

Fordelen med å være grunder (2016 var mitt første år uten fast jobb ved siden av) er at man blir tvunget til å være en mer bevisst forbruker, ulempen er at flere av de grønne løsningene koster mer. Jeg skulle helst kjørt en el-bil, spons anyone ;)? 

Det positive er at jeg har møtt flere gode mennesker med positive holdninger og store visjoner for å bidra til å løse de 17 globale målene og gjøre dette med en positiv vinkling. Se opp for Global Goal Games, grunnlegger Sara Fosstvedt som ønsker at vi skal konkurrere om bli best i å løse de 17 globale målene. "The vision of Global Goal Games is to move the mases, engage the corporations, and inspire governments, making it both fun and profitable to reach the UNs 17 Sustainable Development Goals". 

Global Goal Games er rett og slett OL i bæredyktighet, et OL alle kan delta i og ikke minst alle har utbytte av

Global Goals

Min kunnskap gjør at jeg er mest opptatt av å gjøre noe for å bidra til å løse punkt 12. Jeg har noen ideer, og har lyst å danne et lokalt team her i Rogaland. Foreløpig jobber jeg på forarbeid stadiet, hvem er gira på å være med, hvordan og hva kan vi gjøre ? Og selvsagt må vi ha med Rogaland fylkeskommune på dette.

Romjulslektyre;  veldig kult at denne  boken er skrevet av Inger Dybvig Kenobi som er fra Stavanger. Boken er så utrollg bra skrevet med humor og fakta, mye å kjenne seg igjen i, spesielt for oss som vokste opp med Sex&the city som seriemaraton. Utdrag fra denne boken :  Trends; "Thanks to the fast - fashion industry, we now have a trend carousel that acts like it´ś on a diet of crack and Red Bull. this carousel is gathering speed as we speak, spinning faster and faster, spitting out more and more clothes. Stores like H&M and top hop now receive new inventory every single week. Let me repeat that : every single week! In my opinion to call that a trend would be like mistaking a Twitter feed for a book. Words like burst, flick and fling feels like a lot more appropriate. - " Considering how short our fashion cycles have become, you can almost pinpoint the exact month something was bought, which will be great for future archaeologists. `Look! An owl-print blouse! That dates this settlement back to May 2012. Quick! Get National Geographic on the phone!´

Tilbake til de globale målene og hvordan konkurrere på en gøy måte. Med inspirasjon og referanser fra boken ovenfor har jeg noen ideer til å finne på noe gøy for å fronte slow fashion enda mer, og alle som vil kan delta. 

Act local, think and act global!

2016 du kan gå å legge deg nå.

2017 du er varmt velkommen !

PS! Ang. hva livet har lært meg,  det er fortsatt et omfattende spørsmål, men en ting, at vi aldri må stoppe opp å lære i livet, det er noe av det som gjør livet så flott :) 

 

 

 


Why I love my Camelbak!

Lene Gravdal

For so many years I have bought to many plastic bottles with water... I have recycled most of them and thought that it was a good contribution to dealing with the environment challenges. It is not, not at all. All the plastic we produce will never ever really disappear... this has come to my knowledge trough different organizations during the last years. 

For my birthday in august I got a water bottle by Camelbak from a good friend of mine. It looks good, it´s  practical and easy to wash and the water tastes so much better! Best of all, it makes me happy to think about how many plastic bottles I have NOT bought lately. It might sound like a small contribution, but if all of us who have clean water available starts to use reusable bottles of good quality the contribution in total will be great. 

blogg
blogg

Facts (in Norwegian) about how our garbage destroys our environment.

Have you heard about Swell bottles? Really cool reusable bottles in different sizes and looks

Have a great day!

 

Streetart by the Sea

Lene Gravdal

The contrast of great streetart by the sea is really nice! I found some great pieces on some bunkers by the beach at Sola.

By Lene Gravdal, copyright
By Lene Gravdal, copyright
By Lene Gravdal, copyright
By Lene gravdal, copyright

Loafers the basic shoe in every wardrobe!

Lene Gravdal

I think Loafers is the basic of shoes wich belongs in every wardrobe. 

You can wear it with jeans, tuxedo pants, skirt, dress or even shorts. 

To find the perfect loafers find a pair that suits your feet.

I found the perfect pair from the new brand PRIVE`by EUROSKO at M44 Bryne.

They had several to choose between, the most trendy with high soles are so cool! But they do not look nice on my feet, but I found another perfect pair!  They look good and feels good to walk in :)

Prive`
Prive`
Prive`
Prive`

Me and my favorite photographer, my son Jonah <3

PRIVE`

Sponset innlegg

25 hours Hotel Bikini Berlin Laid-back luxury!

Lene Gravdal

If you are thinking about traveling to Berlin I will strongly recommend the 25 hour Hotel Bikini Berlin!

Berlin Lene g

My mother, my eldest son, and I went for a weekend trip to Berlin this spring, and we all loved this hotel!

Berlin Leneg.

This is from downstairs when you enter the hotel, the reception is up to 3th floor.

Berlin Leneg.

Green area in the reception. 

Berlin Leneg.
Berlin Leneg

Are you a jogger? Love this area, with the little map which show a nice route to run

Best part of the reception area, the hammocks! The hotel lies next to the Zoo. Nice view from the hammocks

Berlin Leneg.
Berlin Lene g
IMG_8730.JPG

Best place to chill after long walks in the city

Berlin leneg

View from our room. I am not a fan of big shopping malls, but the shopping center in the same building as the hotel was just my taste. Quality in every part.

Berlin Leneg

In this shopping center we found a perfect place for fresh vegan food. Funk you!

IMG_8471.JPG
Berlin Leneg
Berlin Leneg

There was this nice installation in the area around the cafe`

Berlin Leneg

And a nice view out the window to the cute monkeys at the zoo

Berlin leneg
Berlin leneg

And I really loved that they had a shop with local designers.

Berlin Leneg
Berlin leneg

We did some sightseeing too :)

IMG_8516.JPG
Berlin leneg

Some pictures from our room

Berlin lene g
 For guest to borrow :)

For guest to borrow :)

 Bluetooth

Bluetooth

IMG_8790.JPG

On a rainy august day like today in Norway I wish I could have a hammock like this in my living room. Hopefully you got some travel inspiration  from this blogpost. Have a great weekend! 

Må ha sportsbriller på!

Lene Gravdal

Sportsbriller.

Jeg har jogget noen år med vanlige solbriller, eller uten, det er ikke spesielt behagelig

Jeg ser på sportsbriller først og fremst som funksjonelle og praktiske. Det er vanskelig å finne en brille jeg liker designet på, som i tillegg ser bra ut på.

Da var det godt å få proff hjelp :) Jeg lærte feks. at de ulike fargene på glassene har ulik funksjon, og altså ikke bare handler om hvilken farge du liker best ;) Brunlig glass kjentes mest behagelig ut for meg som er ganske lysømfintlig. Dessverre hadde den innfatningen jeg likte best ikke den fargen på glassene...Det er jo det som er fint med det praktiske, det lar seg løse :) På Optikk & Syn bestilte de den brillen jeg likte best, med brunt glass.

Tipp topp, en sportsbrille med den innfatning jeg likte best, og optimalt funksjonelle glass for meg.  

Det er bokstavlig talt en lettelse å jogge med sportsbriller på!

Så mye mer behagelig for en "myser" som meg å kunne slappe av i øynene når jeg jogger

 

Blogg LENE G. Sportsbriller. ph: Jonah Solheim
Blogg LENE G. sportsbriller. ph: Jonah Solheim
Blogg LENE G. sportsbriller. ph: Jonah Solheim
Blogg LENE G. Sportsbriller. ph: Jonah Solheim
Blogg LENE G. Sportsbriller. ph: Jonah Solheim

Sportsbriller fra Adidas, fra Optikk & Syn

Ph: Jonah Solheim

Sponset innlegg

Blogg LENE G. Sportsbriller. ph: Jonah Solheim