contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Stavanger
Norway

+47 900 15 592

Rådgiver og Foredragsholder. Norway

Blog

Ofte stilte spørsmål; Kleskode på jobb eller i forbindelse med jobbintervju

Lene Gravdal
Ofte stilte spørsmål; På bloggen kommer jeg fremover til å skrive noe om ulike tema jeg ofte får spørsmål om. 

Dagens tema er Kleskode på jobb eller i forbindelse med jobbintervju

Jeg mener at det å kle seg etter hvilken jobb man har er en del av jobben.
Dersom man vil ha vitenskapelig bevis på at måten man kler seg på er av betydning eller har noe å si kan man gå til forskning innen atferdspsykologi. Professor i adferdspsykologi Karen Pine har skrevet boken ”Mind what you wear ” hvor hun har kommet frem til  at klærne vi bruker faktisk kan endre våre sinn. Blant annet skriver hun om hvordan hjernen blir styrt til å ta i bruk mentale kapasiteter de forbinder med å være lege når de tar på en hvit frakk.

Det vi vet er at hvilke klær vi går i kan gjør noe med hvordan vi ter oss.
Et eksempel på det er at det er større sannsynlighet at man retter seg opp i ryggen bokstavlig talt og ter oss annerledes når vi har på en dressjakke enn når vi har på oss en collegegenser.
På samme måte er det ofte forskjell om en kvinne går med flate eller høye hæler, fordi man får en annen holdning. Men det kan og bokstavlig talt  tippe over, dersom  kvinner velger hæler som er så høye at de ser ut som de faller forover..

Førsteinntrykket vårt når det kommer til et jobbintervju er visuelt.
Statestikk viser at 55% vektlegges måten vi går på, snakker og generelt ter oss på, antrekket er og en del av dette. Så om det står mellom to kandidater som er vanskelig å velge mellom så kan faktisk hva du har på deg  være  avgjørende for hvem de velger.
Om man skal si noe generelt der så er det å finne en balanse mellom det å kle seg så “rolig” at den eller de som intervjuer deg fokuserer mer på hva du sier enn hva du har på deg. Samtidig er det viktig å vise frem noe av det som er en del av egen personlighet.
Dersom jeg skal si litt generelt om hva man bør unngå I et jobbintervju så tenker jeg for begge kjønn, husk at farger har en effekt så for eksempel. rødt, vær forsiktig, bruk det gjerne på tilbehør. For menn, vinrødt slips kombinert med en navy dress er for eksempel en kombinasjon som utstråler autoritet. Det er langt fra de fleste jobbintervju som krever dress, men om de gjør det er dette noe å tenke på.
Selv om rødt er den heteste fargen i moteverden nå så tenker jeg at et helrødt antrekk i  en intervjusituasjon bli litt mye.
Sko er den viktigste detaljen ved et antrekk så de bør være velstelte.
Det kan det være lurt å ikke bruke for mye iøynefallende tilbehør, så for damer vil jeg si, hold deg til en eller to ting når det kommer til tilbehør som smykke, armbånd, øredobber og ringer.
Generelt tips er å gå for roligere men mørke farger som navy, mørkegrått eller kamelfarger.
Et helt antrekk i sort kan fort bli tungt, men ved å blande plagg, sko og vesker i sort og blått har man en kombinasjon som er veldig trendy og samtidig gir et sofistikert uttrykk.

Bør bedrifter ha definerte kleskoder?

Det kommer ann på hva bedriften jobber med tenker jeg. Dersom det er i finansbransjen bør det absolutt det, det er bedrifter der med og uten felles arbeidsantrekk. Utfordringen der er at de som har fast arbeidsantrekk blir lei det og de som ikke har savner noe fast.

Jeg mener at så lenge man jobber i en bedrift som skal gi tillit enten hos eksterne kunder eller interne kunder så er det viktig å ha noen retningslinjer for hvordan man går kledd. Den viktigste grunnen til det er at man med hvordan man kler seg utstråler respekt for de man jobber med, til kunder og andre relasjoner.

NB! Veldig viktig er det uansett hva du velger, at du kler deg i noe du føler deg vel i!

Dette var en blanding av mine tanker rundt om temaet og noe hentet fra vitenskapen. 

Mind what you wear!