contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Stavanger
Norway

+47 900 15 592

Rådgiver og Foredragsholder. Norway

Blog

Skyter du deg selv i foten nå?

Lene Gravdal

” Er du ikke redd for å skyte deg selv i foten?”

Jeg ble spurt om det i en samtale hvor mitt engasjement for bæredyktig mote og bekymring for konsekvensene av vårt store forbruk kom veldig sterkt frem.

Jeg sa noe sånt som, tenk om Stavanger kunne bli en foregangsby på bæredyktig mote? Tenk om butikker som våger satse på salg av klær som er produsert på en bæredyktig måte kunne fått tilskudd fra for eksempel, fylkeskommunen for satsing på det? Tenk om det kunne bli status å tenke miljøvennlig også når det kommer til vårt forhold til klær?

Fakta er at etter oljebransjen kommer tekstilbransjen på andre plass som den næringen som samlet forurenser mest i verden.

På 20 år har tekstilbransjen økt produksjonen med 400%! Det betyr feks. at hvert år produseres det 21 nye plagg, sko ol. per innbygger i hele verden, hvert år siden 2010. 

Hvordan er det mulig?

Det er mulig, ved feks. at bomullplantene vokser raskere, det gjør de blant annet ved bruk av giftige sprøytemiddel som fører til kreft og andre sykdommer hos bøndene som dyrker plantene. Hva skjer med jorda den blir dyrket i? Det sier seg vel selv...

Fra produksjon til butikk brukes det 2700 liter vann for å produsere eń t-skjorte i bomull...

Jeg elsker klær! Styling av klær er noe av det kjekkeste jeg vet, det er min måte å uttrykke meg kreativt på. Hjelpe andre å se selv i et nytt lys, bidra til at folk kan ha det mer gøy med klær. Måten vi kler oss på påvirker oss på ulikt vis, det er noe jeg aldri blir lei av å jobbe med! 

Jeg har dessverre aldri tenkt så mye over hvem sine hender som har laget de klærne jeg bruker. Hvilke fargestoffer som brukes, hvilke skade det eventuelt gjør når de kommer i blodbanen min, for ikke snakke om hvordan det skader de som produserer klærne. Hva bidrar jeg med når jeg kjøper klær som er laget av underbetalte mennesker som lever i fattigdom, med uhelbredelige sykdommer bare fordi meg "MÅ" ha noe nytt...

Hvilken klode etterlater jeg til våre fremtidige barnebarn og oldebarn? 

Hva kan vi gjøre? 

Som enkeltindivid kan vi ta små valg som til sammen utgjør en forskjell. 

Det finnes per i dag heldigvis fler og fler som produserer klær på en måte som er bæredyktig. Det er dessverre ofte relativt kostbart, det er ikke alltid så lett tilgjengelig ol.

Et sted i riktig retning er å begynne å sjekke lappen på innsiden av plaggene (jeg har sagt det før, og kommer til å gjenta til det kjedsommelige;) Ved kjøp av plagg som er laget av naturmateriale som feks.  ull, silke, viskose, bomull(fortrinnsvis økologisk),bambusviskose tencel og modal så har du plagg som puster, er behagelige på og ikke skader miljøet ved vask. I tillegg varer disse plaggene mest sannsynlig lengre. Syntetiske stoffer som feks. polyester, nylon, akryl og fleece puster ikke, når du vasker de forsvinner mikropartikler med plast ut i havet, fisken spiser den og vi spiser fisken. 

Støtt lokale og uavhengige designere, secondhand og vintage butikker. Kjøp klær av kvalitet, kjøp heller en genser enn tre til samme pris. Bytt med andre, syom på utdaterte plagg om de ennå er i bra stand. Handle i lokale butikker istendfor å kjøpe en billig flybillett for å reise utenlands med formål om å handle billige klær. Når du reiser, handle lokalt også da. Spør hvor klærne kommer fra, det er vi som forbrukere som bestemmer hva butikkene selger. 

En lett ting å gjøre er å være mer bevisst på hva vi mater feeden vår i sosiale medier med. Hvem får lov å påvirke deg via instagram og facebook og med hvilket innhold ? Følg feks. Jenny Skavlan, mote, humor, tips & triks, helt i tråd med Slow fashion mentaliteten

I skrivende stund sitter jeg varm og god i en strikkejakke fra Prada, byttet bort på et Swap party jeg nettopp var med på å arrangere. Alle tok med seg minst et finere plagg de ikke bruker, pluss mer. Jeg holdt et foredrag om forskjellen på fast fashion og slow fashion. Vi stiftet nye bekjentskaper, fikk hjelp og råd av sykyndige om redesign. Det flere synes var ekstra kjekt, var at vi visste hvem som overtok deres klær, samtidig som de selv fikk med noe nytt hjem. Som en stor bonus fikk vi samlet inn penger til to veldedige formål, fosterhjemsbarn i Stavanger og barnehjemsbarn i Guatemala via Idas hjelpefond. For de som ønsket var det bobler i glasset, bobler ble og donert bort til fellesskapet ;) Jeg vet ikke alt om jakken jeg fikk i bytte, men den er i 70% ull og 30 % kasjmir , produsert i Italia, å den er kjøpt i Firenze. I tillegg har jeg blitt kjent med hun som eide den før. Jeg vet ikke hvem sine hender som har laget jakken, men jeg håper og tror at arbeidsforholdene i Italia er gode.

Stemingsbilder fra Swap party på Zenz økologisk frisørsalong lørdag 23.01.16

Hvor har jeg alle disse fakta og opplysninger fra?

Noe av det fra et intervju med London college of fashion Boss kan leses her

Resten fant jeg i dokumentaren "The true cost", en dokumentar for alle som bruker klær og kjøper klær. Den finnes på Netflix. Den passer nok ikke i kategorien Netflix og chill. Jeg har sett den tre ganger, jeg gråter hver gang på vegne av de stakkars menneskene som lever i en umenneskelig elendighet for å produsere billige klær vi faktisk ikke trenger...

 

Nei, jeg er ikke redd for å skyte meg selv i foten med å engasjere meg i dette med bæredyktig mote. Det er etter min mening den eneste veien å gå videre. Vi som jobber som en del av bransjen må ta vårt ansvar på ulikt vis, spørre oss selv, hva kan jeg bidra med?

Jeg er mer redd for å lukke øynene å late som det ikke er et problem, eller la oss kalle det en utfordring, det er vel et mer positivt ladet ord?;)

Enden på samtalen dette begynte med, den som spurt meg sa; "om dette er noe du virkelig brenner for, å det ser jeg at det gjør , så er det bra du står for det :)" Takk for gode samtaler med gode folk som gir meg inspirasjon til å skrive om dette temaet.
Jeg har planer om å blogge mer om konkrete tips rundt det med bæredyktig mote, men bloggen her er et overtidsprosjekt. #enkvinneflerehatterforetak 

Ønsker dere alle en fin dag, husk å ha det gøy med klær!

Det finnes ikke to streker under svaret på hvordan du bør kle deg, men mange muligheter :)