contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Stavanger
Norway

+47 900 15 592

Rådgiver og Foredragsholder. Norway

Blog

Godt strømpebuksetips, nesten miljøvennlig

Lene Gravdal

Jeg kler meg ofte i skjørt eller kjole til hverdags og på denne årstiden er det greit å ha litt varmere strømpebukser til. Strømpebukser er en forbruksvare som fylles på med nye innimellom og de vaskes ofte,

Det var tid for å fornye, men denne gang synes jeg det var litt vanskeligere enn før.

Hvorfor? 

Fordi jeg har blitt mer og mer bevisst på, å oppmerksom på at tekstilbransjen virkelig er en miljøversting på mange vis. Syntetiske stoff som Polyester, polyamid, nylon og akryl er ubehagelig å ha mot huden, men verre er det at mikrofibre fra disse kan forurense havet når vi vasker de. Noen av mikrofibrene som havner i havet er så små at de aldri kan renses bort. Fisken lever i havet, vi spiser fisken osv. den økologiske sirkelen vi alle er en del av.

Sjekk filmsnutten under som viser hvorfor det som er bra for deg er bra for naturen er bra for deg! Og følg gjerne Forby Mikroplast på facebook

Men hva fant jeg da? De fleste tykke strømpebukser i feks. 100 denier som ikke er av ull er laget av polyamid. Jeg tenkte på alle de strømpebuksene jeg har brukt og vasket maaaange ganger.. Jeg tenkte ull, det er fint.

Jeg fant en såkalt ulltights fra Pierre Robert, den var ca 53%! ull om jeg husker rett, og ellers ganske mye akryl... og resten polyamid. Dersom du noen gang har blitt varm å så kald igjen i et skjerf laget av akryl så vet du hva jeg snakker om. Det blir både klamt og kaldt... Jeg er klar over at passformen og holden i en strømpebukse muligens blir litt bedre med litt syntetisk i , men 10 % vil jeg tro holder til det formålet.

Jeg gikk innom HM hvor jeg har kjøpt mye strømpebukser før. Mye polyamid her og, men jeg fant et par lyspunkter og de deler jeg her :)

Lene g. strømpebukser
Strømpebuksen på bildet over består av 75% viscose! Ja! Jeg digger viskose, hvorfor? Viskose gir samme følelse som naturlige fiber og kan erstatte silke, bomull, ull og lin. Det er mykt, behagelig og absorberende. Vil du lese mer om hvordan viskose fremstilles så er det bra info i lenken til NICE . Resten var en blanding av polyamide, elastane og metalliske fibre. Med andre ord ikke perfekt i et miljøperspektiv, men det er mye bedre enn 100% syntetisk og alle bidrag teller. 

Jeg trengte en i ull. Jeg ble fanget av cashmere blend, kasjmir er jo supermyk, den beste ullkvalitet! Ja, det står jo blend, så det betyr vel at det ikke er så mye kasjmir? Jeg kjøpte den kun pga. det var 60 % viskose, det var latterlige 9% kasjmir i den! Villedende markedsføring? 

Jeg må nok kjøpe ullstrømpebukser et annet sted:)

Jeg må tilføye at jeg er fornøyd med begge to, det er nok viskosen som er årsak til det.

Lene g. strømpebukse
Lene g. strømpebuske

Hvorfor skriver jeg dette? Jeg tenker at alle bidrag av klimatiltak hjelper. Jeg jobber i en bransje som er en av verstingene når det kommer til miljøforurensning. Mitt bidrag er å gjøre oss som forbrukere mer bevisst på de små tiltakene vi kan gjøre i våre valg når vi handler klær.

Jeg var på handlerunde med en kunde for ikke så lenge siden og vi kom over en genser hvor det ble markedsført at den var laget av sertifisert økologisk bomull, siden oppdraget egentlig var over så prøvde vi en hver  :) Vi var begge litt halvtrøtte i ansiktet å det kalde prøveromlyset traff oss uheldig, men selv da følte vi oss vel i den, fargen og fasongen stemte! Tipp topp, billig var den og. Jeg har utviklet en vane å sjekke lappen på innsiden av plagget for å se hva det er laget. Det har jeg forresten lært av min mor, jeg kan huske det fra oppveksten hvordan hun alltid sjekket dette når vi handlet klær. Denne var 50 % økologisk bomull, resten var akryl!? Det var litt hardt å la den ligge, det kunne jo vært et av de gode kjøpene...:(  

Det var kunden min som avgjorde det, hun sa, `nei den blir nok bare et til av de plaggene som blir liggende i skapet, stygge etter vask`

Det er ikke lett å finne klær som skal passe i farge, form, snitt ,til riktig pris, og tillegg skal man tenḱe på om det er bra for miljøet. Jeg skal gjøre mitt beste å komme med tips innimellom her på bloggen, på snapchat, facebook og instagram. 
Som forbrukere har vi forbrukermakt, den kan vi bruke. Det vi kjøper,det blir det produsert mer av :)

Dagens oppfordring er, begynn med å sjekke lappen på innsiden av plagget, det er en god start. Det som er bra for miljøet er bra for deg :)