contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Stavanger
Norway

+47 900 15 592

Rådgiver og Foredragsholder. Norway

Blog

Personlig; Med hjertet i halsen

Lene Gravdal

This time, it is science and not fashion ;-)

Trening hva og hvorfor ?

Jeg jogger, gjør yoga og noen dager gjør jeg planken i fem minutter,  utfall og knebøy.

Det er flere faktorer som påvirker hvorfor vi trener. For veldig mange, inkludert meg selv er forfengelighet noe som ligger sterkt til grunn. I tillegg finnes selvsagt en  langt viktigere motivasjone, god helse. 

Jeg driver en form for intervalltrening,;)  dvs. jeg kan trene veldig mye tre dager på rad for så å ha helt pause i tre dager, det beste er vel egentlig å være i aktivitet litt mer jevnlig ? 

Hvorfor jogging og hvorfor Yoga?

Jeg er mor til to aktive gutter i skolealder. Jeg driver min egen bedrift, noe som innebærer drifting av eget foretak samt jeg er selv den som leverer tjenestene. Enten det er jobben som stylist, personlig shopper eller foredragsholder så krever sjefen min (ja, det er meg ;) 100 % tilstedeværelse i jobben, jeg har ikke råd å feile på det. Min hverdag (som mange andre sin hverdag ) krever utholdenhet og overskudd. 

Jeg jobber mye kreativt i selve utføring av jobbene jeg gjør. I drifting av bedriften kreves det en viss struktur, jeg skal være fremoverlent og stadig se nye muligheter for utvikling av både bedriften og meg selv. 

Yoga. Det har vært av og på for meg som treningsform siden mitt første helgekurs i 2004. Jeg har virkelig ikke kontroll på hva de ulike formene for yoga heter, filosofiene bak de ol. Jeg trives best med den typen som har sitt utspring i eller er Ashtanga yoga. Det er fint å bruke egen kroppsvekt uansett form for styrketrening.

Det siste året har jeg praktisert yoga mer jevnlig, akkurat nå via webtrening og apper for yoga. Det fungerer best for meg nå så jeg kan styre trening etter hvordan dagene mine er ift. jobb. Hvorfor yoga? Foruten at det en veldig bra treningsform for styrke, balanse og fleksibilitet så gir denne treningsformen meg ro til å holde fokus, tilstedeværelse og trening i å holde unødig støy ute.

Jogging vedlikeholder kondisjon og utholdenhet. Men jeg trenger sterkere motivasjon enn det for å dra på meg joggeskoene før frokost.

Jogging gir meg en god "drive" , det setter igang mange nye ideer, jeg kommer oftere på nye måter å løse ting jeg har tenkt på en stund. 

Det er ofte det frister mer å ta en kopp kaffe og våkne litt mer bedagelig..Jeg trener stadig hjernen min på å huske at jogging gir meg en fin start på dagen, med fine naturopplevelser på kjøpet, å jeg er uansett våknere når jeg kommer tilbake.  Det er langt fra alltid jeg jogger på morgenen, jeg er ikke er A menneske å noen dager blir det bare best jobbing utover kveldene. Så for å holde meg selv og freelancetilværelsen min i ørene er det en smart måte for meg å starte dagen med en joggetur eller en yogaøkt. Noen dager passer det best rundt lunchtider.

De beste joggeturene er når det er tid og anledning å løpe barbeint på jærens vakreste strand, Bore...

Fra en joggetur på Bore i juni

Fra en joggetur på Bore i juni

Innimellom, under en joggetur dukker flere spørsmål opp i hodet mitt, presser jeg kroppen for hardt nå, har jeg drukket nok, er jeg stresset når jeg jogger, gjør det vondt i brystet, hvorfor er jeg så tungpustet?

Jeg har heldigvis ikke opplevd å få et hjerteinfarkt på joggetur.

For drøyt 6 år siden ble jeg hjerteoperert. Planlagt operasjon, men oppdaget minst 30 år for seint. Det vil si jeg var altså en voksen med medfødt hjertefeil, uoppdaget. Jeg hadde tre hull i veggen mellom klaffene. Jeg hadde klaffeil kalt ASD og VSD. Det ene var 3 cm stort. Jeg hadde født to barn, levd et helt ungt liv med 40 % mindre oksygen enn normalt. Rutineoperasjon sa de, narkose, åpne opp brystbeinet, tilkobles hjerteoglungemaskin, for å holdes i live i fire timer. Sydd igjen fra innsiden, fint arr,nesten ikke synlig, heldig med den. I tillegg er jeg tross alt en av de heldige som har kommet friskere ut fra sykehuset enn da jeg ble lagt inn. 

Vellykket operasjon sa de, det ene hullet lekker litt, det er visst innafor. "Du trenger ikke løpe maraton" sa legen på sykehuset sist jeg var til kontroll. Jeg har doble slag nå, det er ikke farlig, men det er litt ubehagelig innimellom. Det er mest behagelig at hvilepulsen min er lav, det forblir den så lenge jeg trener regelmessig og holder hjertemuskelen min i form. 

Fastlegen min sier det er større sannsynlighet for at jeg blir påkjørt av en trailer, enn at jeg får hjerteinfarkt. Men, jeg som alle andre bør unngå å få årerelaterte problemer tilknyttet hjerte, det skjer som kjent best med en sunn livsstil. Jeg er glad i det søte liv, søtmons rett og slett. Jeg tenker det hjelper å kompensere med å trene samt å være bevisst på å få i seg noenlunde sunn mat på det jevne.

Det hjalp og med en overnatting i fjor til kontroll på hjerteavdelingen. Det gjør noe med deg, å ligge på rom med folk i ulik alder som hadde problemer med hjertet, to av de hadde blokkerte årer pga. diabetes. Det var ikke så hyggelig å høre på da de våknet på natten med pusteproblemer. Det hører med til historien her at jeg ikke hadde fått tid til sjekk med ultralyd av hjertet når jeg skulle, siden EKG ( den som viser hjerterytmen)  viste en endring var veien om legevakten eneste løsning, og dermed ble det en natt på hjerteavdelingen.

Ei av de jeg lå på rom med gjorde ekstra sterkt inntrykk. Damen med den varme lune humoren, jeg er usikker på alder, men hun var godt over pensjonsalder. Det viste seg at hun hadde hatt et hjerteinfarkt og ikke var klar over det selv før hun fikk svar på prøvene. Hun var mest opptatt av at familien ikke skulle få vite det, det var midten av desember, hun skulle hjem til jul ,og hun ville ikke uroe noen da. Hun synes og det var upassende å ligge inne på sykehuset med neglene malt mørkelilla, men hun hadde vært i forening å det passet så fint da, til antrekket å alt. Som hun sa, vi får det ikke mer gøy enn vi gjør det selv :) 
Hun hadde overlevd en blindtarmoperasjon mens hun var gravid på 60 tallet, en større kreftoperasjon på 70 tallet, hun var hjerteoperert og dårlig til beins. Men hun passet på å være ute en tur hver dag. Hun tok ultralyd av hjertet sitt rett etter meg, det var noen endringer hos henne som nok burde fikses på om ikke for lenge. Vi så litt på hverandre, men snakket ikke høyt om det. Vi tok middagen sammen med de andre inne på rommet så alle kunne være med å spise, det er ikke alle som er innlagt på hjerteavdelingen som får lov å gå noe sted til fots. Det ble en koselig middag og avslutning på mitt korte opphold.

Jeg kjørte hjem fra sykehuset dagen etterpå med et lettet hjerte over at det tross alt var mindre endringer for min del. Samtidig takknemlig for å ha møtt de jeg møtte der det døgnet, følelsen av å være i de tryggeste hender, observasjonen av mitt eget og andre sitt reaksjonsmønster når vi blir påminnet at vi ikke er udødelige. For min del ble det nok en påminnelse om at alt vi har er nå, å jeg feiret det med et julebord to dager senere sammen med tidligere kolleger.  

Jeg takker vitenskapen, den norske velferdsstat og en lege med god intuisjon for at jeg fikk livet i gave en gang til

trening
trening

Før, under og etter en joggetur på sensommeren. Jeg har ikke sånne tekniske strømper,men jeg har disse fasjonable fra American Apparel :-)