contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.​

Morenefaret 18A
BRYNE
Norge

+4790015592

Rådgiver og Foredragsholder. Norway

Marie Kondo - erfaring og bærekraftperspektiv

Blogg

Marie Kondo - erfaring og bærekraftperspektiv

Lene Gravdal

Vurderer du å rydde etter Marie Kondo metoden?

Mine to viktigste tips før du starter, bruk tid og ha tålmodighet, det lønner seg for deg, og ikke minst miljøet!


 Marie Kondo metode for rydding, to år etter

For to år siden fikk jeg tilsendt en You tube link fra en venninne, “ sjekk ut denne Lene, nå har vi ryddet rommet til ungene og de har innsett det er begrenset hvor mange barbie dukker man egentlig trenger for å leke”.

Linken var om Marie Kondo, den japanske ryddekonsulenten som har inspirert flere de siste årene til å rydde etter metoden som kort kan oppsummeres som “Sparks of joy!” Kort fortalt slik jeg har oppfattet det: behold de ting som du blir glad av å ha rundt deg, og /eller som er til nytte. I tillegg går metoden ut på å rydde slik at tingene i hjemmet plasseres i kategorier. På denne måten ender du opp med å ha mindre ting i hjemmet totalt. For de av dere som leser nå og ikke har hørt om Marie Kondo skal jeg ikke begi meg ut på å forklare metoden her mer, søk litt på youtube eller se på netflix serien så får du større innblikk der. Jeg har ikke lest bøker av henne, men sett noen av videoene på Youtube og fått med meg kjernen derfra. Ei heller har jeg sett Netflix serien.

Note; Dette er min subjektive opplevelse av å rydde etter inspirasjon fra Marie Kondo.

I starten tenkte jeg først på sparks of joy som at jeg skulle synes at tingene jeg beholdt skulle være ytre sett fine, klær av kvalitet som var god å ta på, så og føltes godt ut. Jeg kom snart i i konflikt med mine tanker om nytteverdien, men jeg kom frem til at det er jo sparks of joy å tenke nytteverdi og. I tillegg gir det god klima -selvtillit med å vite at man gjør noe bra med å ta vare på og /eller reparere det som kan repareres.

Jeg begynte med brettemetoden, en egen teknikk for å brette klær, på en måte som gjør at de opptar mindre plass. Oppbevaring i skuffer og esker er det som fungerer best med denne metoden, med unntak av de klær som egner seg best med å henges opp. Jeg fant instruksjoner om dette på Youtube.



Bretting og henging av klær etter Marie Kondo metoden, hentet fra artikkel i Næring på Jæren 3-17, foto: Bethi Dirdal Jåtun

Metoden i seg selv var “sparks of joy”, klær må uansett brettes, systematikeren i meg elsker denne metoden, dette er måten jeg bretter klær på nå. Det gjør den kjedelige jobben som uansett må gjøres kjekkere! Med denne måte å brette på gjør det oppbevaring av klær lettere, mer oversikt over hvilke klær man har, og hva man eventuelt trenger av nytt.

Videre gikk det rom for rom , kategori for kategori. Det kan føre til kaos i prosessen, det gikk mye tid med, helger vinteren for to år siden på denne ryddingen.

Noen kategorier trenger lengre tid, bøker, fotoalbum, brev, kort osv. Ikke forhast deg, men ikke dvel for mye heller, det er tross alt bare ting.

Tålmodighet er stikkord, det lønner seg for deg og ikke minst miljøet. Det har kommet mye berettiget kritikk verden over mot at denne type rydding ikke nødvendigvis er et bærekraftig tiltak. Om du bare rydder og kvitter deg med alt du plutselig ser på som “søppel” så er vi som verdensamfunn ikke kommet noe bedre utav enkeltindividers handlinger som dette. Hva kan gis bort, hva kan byttes bort, kan noe selges, og skal noe kastes, husk å levere til rett gjenvinning. Jeg leste en artikkel om at noen gjenbruksbutikker i Australia tilsvarende Fretex, har måtte stoppe å ta imot mer klær! Det er synd dersom denne ryddingen blir brukt som en metode for å kvitte seg med “utgåtte” klær for eller interiør for den saks skyld for så å fylle på med nytt..

Tidligere når jeg har ryddet har jeg kastet altfor mye rett i søppelet fordi det har samlet seg opp en sammensurium av ulike ting i noen roteskuffer og skap. Jeg har blitt overmannet av at det er så mye som må ryddes, og gjerne bare ryddet på overflaten, slik at det ser ryddig ut med første øyekast, men det er fortsatt like vanskelig å finne enkelte ting, og er du en tidsopptimist som meg så blir det fort rot igjen når du er i farten ;)

Gode opplevelser:

  • Når alle ting har sin plass går det mye fortere å rydde på plass etter ting har vært i bruk.

  • Å slippe å ha roteskuffe (r) på kjøkkenet gir ekte hverdagsglede, her er link til to saker jeg skrev om kjøkkenet etter rydding den vinteren plastifist på kjøkkenet våren 2017 samt byttegleder på kjøkkenet

  • Vannkoker gikk i stykker, min første tanke var å anskaffe en som sa “sparks of joy”, så fin ut på kjøkkenbenken. Resultatet; droppet ny, koker vann i gryte = en ting mindre vi faktisk ikke trenger. Har aldri savnet vannkoker i ettertid.

  • Pakking og utpakking til /etter reise går fort, det har faktisk blitt ganske kjekt bla. fordi det er lettere å pakke klær når man har et utvalg klær man liker godt, det er og lettere å style nye antrekk med mindre utvalg. Hvem skulle trodd det? ikke jeg om noen hadde fortalt meg det for noen år siden :)

  • Mer tid til andre ting! Alle kreative ideer av ting jeg har lyst å i hjemmet har blitt mye lettere å sette igang med, det gir glede!

  • Tenker aldri på at jeg skal “rydde”, kun konkrete oppgaver som brette klær, rydde på kjøkkenbenk ol.

    Har nå kun det jeg kaller for “middlertidig rot” og det stresser meg ingenting om kleshaugen blir liggende noen dager, det er ikke lenger en del av en rekke med ting som skal “ryddes”

  • Jeg har tidligere tenkt at jeg som kreativ trenger det “kreative rotet” Jeg har oppdaget at kreativiteten langt fra er borte selv om rotetet er det. Nå har jeg mer tid til å være kreativ. Ikke minst med mindre ting og tang finner jeg mer glede i å flytte å bytte om på de samme tingene jeg har, for jeg har bare de som sier “sparks of joy” for meg.

    En stor belønning kom høsten 2017 da jeg skulle pusse opp rommet til guttene. Det var så mye lettere å flytte rundt på ting som faktisk skulle være der, ikke flytting av “rot”. Det stod tre store skap på rommet deres som opptok mye plass men var veldig upraktiske. I tråd med Marie Kondo metoden byttet jeg ut to skap med skuffer. Jeg prøvde å gi bort skapene uten hell så de ble dessverre kastet.. men jeg overtok en litt sliten men stødig kommode i heltre fra guttene til mitt rom, mens jeg venter på den rette i kategorien brukt/vintage skal dukke opp :)

Denne hyllen på kjøkkenet er stadig i endring, ikke med nye ting, men med nye måter å bruke den på, oppbevaring og dekorasjon.

Denne boksen er egentlig en serviettholder som min yngste sønn laget for noen år siden. Den har stått i skapet, det siste året uten servietter fordi jeg har gått over til tøyservietter til hverdag og fest. Tok bort stanga som lå på tvers og nå er det en fin boks til å ha på kjøkkenbenken til noe av det jeg bruker daglig. Praktisk og slik jeg liker det at ting man bruker hver dag står fremme, men kategorisert. Ekstra kjekt at det barna har laget kan få stå synlig der man ser det daglig :)

Stygg krukke? Den hører egentlig til ute. Jeg kjøpte nettopp den store planten, jeg vet ikke om den kommer til å trives hos oss (håper den vil trives) Jeg fant ingen potte da jeg kjøpte planten som sa “sparks of joy” så isteden for å kjøpe en ny, eller brukt potte jeg ikke vil ha i lengden bruker jeg en jeg har i mellomtiden, selv om den er preget av utendørsliv :) Tålmodighet, det lønner seg for lommebok og miljø.

Midlertidig rot på gangen, ting “på vei ut” trenger du en bra, lite brukt printer/scanner? Jeg seger min :) Eller hva med en italiensk vintage skinnveske? :) Tålmodighet, det lønner seg for lommebok og miljø.

Oppsummering

Det er på ingen måte alltid ryddig her, jeg har feks. ikke klart å kvitte meg med “stolen” Du vet den som er mellomstasjon for “klær i bruk”, faktisk usikker på om det er et mål å kvitte seg med :) Jeg skulle gjerne hatt et bedre system på gangen, i vaskeboden og i uteboden. Men, jeg stresser ikke, jeg vet hvor alt er (nesten iallefall ;) Etter to år vil jeg si at det kan være på tide med en ny opprydning, men det blir uansett ikke som sist, for nå er er alt ryddet i kategorier så da er det lettere å ta litt innimellom. men det er mindre rot generelt.

Jeg anbefaler metoden, slik jeg kjenner den, den er varig. Det fine er at du kan bruke den på den måten som er rett for deg. Men, husk at alle ting vi kjøper, allerede har skaffet oss, en dag blir søppel, hva slags søppel blir det? Ta med en dose tålmodighet når du rydder, gjør kvitte seg med delen ordentlig, og øk din egen klima-selvtillit, det tenker jeg den yngste generasjonen vil takke oss for.

Vil og resirkulere denne saken fra i fjor om at alt er søppel

Håper du fant noe inspirasjon her, ha en fin uke!

-Lene















































å