contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Stavanger
Norway

+47 900 15 592

Rådgiver og Foredragsholder. Norway

Enlight.png

Podcast

04. Den nye luksusen

Lene Gravdal

Flotte Marte ønsker velkommen til JF x A/BARENESS sitt felles 5 års jubileum

Flotte Marte ønsker velkommen til JF x A/BARENESS sitt felles 5 års jubileum

For et drøyt år siden oppdaget jeg en veldig kjekk butikk i Oslo JF Curated / Just Fashion som drives av Marte Djupesland, startet i 2014. En butikk som selger klær og tilbehør fra ca 40 uavhengige designere, alle med personlige visjoner og et ønske om å produsere høykvalitets design og være involvert i sin egen produksjonsprosess.

På beskrivelsen står det bla.
“Det handler ikke om sort og hvitt. Det handler om å dytte verden i en bedre retning med hver produksjon som blir gjort, og gi forbrukere mulighet til kunne gjøre de samme dyttene med vår forbrukermakt hver gang vi har mulighet.” Den nye luksusen er den sakte.

Hva menes med at den nye luksusen er sakte? er det økonomisk bærekraftig å drive en klesbutikk etter denne filosofien. Dette er noe av det jeg snakker med Marte om.


03. Fra moteredaktør til etikk og miljø

Lene Gravdal

Enlight286.JPG

I samtale med Tone Skårdal Tobiasson journalist, forfatter og norsk ull entusiast

Da jeg vokste opp i Norge på 80 - og 90 tallet var det begrenset tilgang på nyheter fra moteverden, ingen internett, få tv kanaler, men vi hadde magasinet Tique.

I flere år hadde jeg en variert samling blader i en kiste, Donald Duck, Topp og Tique. Tique var for meg et vindu inn i en spennende og utilgjengelig verden av designere og de flotte kreasjonene de designet. Den gang var det to sesonger i året, sommer og vinter. Det var mer mote og mindre trend. Mote er noe som varer i et tiår eller fler, mens trender er mer flyktige og kortsiktige.

For meg som vokste opp på et lite sted, og den gang da lille moteverden i Norge utenfra var det en person jeg alltid har har sett på som som en veldig kunnskapsrik personen, tidligere redaktør /eier av Tique Tone Skårdal Tobiasson. I tillegg er noe av det jeg husker best, et bilde av Tone i Tique som møtte selveste Valentino (minnet spilt meg et puss;) hør etter på introen.

Tique ble historie for 12 år siden, og Tone har bla. jobbet med organisasjonen NICE for å inspirere mote og merkevare klær til  å omfavne bærekraftige løsninger basert på en ekte helhetlig tilnærming til naturen.

Etter at jeg i 2015 ble mer og mer opptatt av slow fashion og alt det innebærer er jeg veldig glad for å finne kunnskap og påfyll via de artikler Tone skriver om temaet, ofte i samarbeid med Ingunn Klepp ved SIFO (forbrukerforskningsinstituttet)

Kunnskapen og perspektivet er interessant, men også måten Tone skriver på. I denne episoden snakker jeg med Tone om hennes engasjement, spesielt for norsk ull, hvorfor og hvordan det begynte.

Enlight287.JPG

Denne høsten har Tone S.Tobiasson og Ingun Klepp vært på turne med foredrag ifb. med utgivelse av boken Norsk strikkehistorie

02. Fra havforsker til klimaforsker

Lene Gravdal

podcast -stylist med grønt hjerte

De aller fleste har fått med seg at havet vårt oversvømmes av plast, færre vet at en stor del av mikroplast i havet kommer som avfall fra klærne våre. Under konferansen  “plastikk fantastisk” i regi av Fredrik Hermansen minnefond i fjor holdt jeg foredraget mitt “fra fast fashion til slow fashion, utfordringer og muligheter.” Der ble jeg kjent med Cecilie Mauritzen, fysisk Oseanograf, som har spesialisert seg i storskala havstrømmer og klimaendringer
Hun har utforsket Atlanterhavet fra ekvator til Arktis, og den siste ekspedisjonen hun var med på var i Stillehavet — på en balsaflåte!
Cecilie var medlem av FNs klimapanel fra 2004 til 2013. Hun er medlem av Regjeringens Teknologiråd og det norske Vitenskapsakademiet.

Etter et felles intervju i NRK Rogaland ifb. med konferansen, samt hørt hverandres foredrag så vi fort at vi hadde en del til felles, og noe å lære av hverandre. Kampen mot mikroplast og dens opphavskilde.

Før radiointervju, but first let´ś take a selfie!

Før radiointervju, but first let´ś take a selfie!

I denne episoden snakker jeg med Cecilie om bla. mikroplast, hvordan det er å være forsker på et så aktuelt område , og om hvordan det var å være forskningsleder for en “Kon- Tiki 2” flåte!

 

01. Fra fast fashion til slow fashion

Lene Gravdal

Podcast - Anja Stang. Copyright Lene Gravdal

Instagram er en fin community for å bygge nettverk rundt felles interesser.

Jeg hadde jobbet med slow fashion siden 2015 å kjente meg ganske alene om det, iallefall i Stavanger området. I fjor vinter ble jeg kjent med Anja Stang på instagram via vår felles interesse for slow fashion og en mer bærekraftig livsstil! Etter å ha truffet Anja noen ganger, in real life viste det seg fort at vi er som Anja beskrev i en bloggpost green soul sisters, med mange felles referanser.

Anja er motejournalist, stylist og tidligere moteredaktør for Stella og PS:Magasin. I dag er Anja en Greenfluencer og driver nettmagasinet Green House

Anja vil inspirere oss til å ta grønnere valg med å introdusere oss lesere for spennende mennesker, ideer og produkter. Her deler hun sine beste tips til naturlig mat, velvære, interiør, klær og tilbehør – for store og små.

På podcasten i dag skal vi snakke om vår felles interesse for slow fashion, hva betyr det? Og det motsatte fast fashion, hva betyr det for oss i dag, hva har det betydd tidligere?

Ikke minst skal vi gi dere lyttere gode tips til hvordan du kan forenkle hverdagen din med bruk av klær samtidig som du sparer både tid, penger og miljø!